Het Johannes Enschedé Hof

foto: Annemarie Ebeling

foto: Annemarie Ebeling


Het in 2007 opgeleverde Johannes Enschedé Hof is het jongste hofje van Haarlem en is te vinden aan de Korte Begijnestraat. Uitgaande van het oude woonconcept van een hofje, is een nieuw ontwerp geïntroduceerd waarmee een 21ste eeuws hofje is gecreëerd. Het initiatief tot de bouw ervan is genomen door de regenten van het naburige Hofje van Bakenes / de Bakenesserkamer samen met Woonmaatschappij Haarlem. Architect Henk Döll is verantwoordelijk voor het ontwerp, in samenwerking met de Haarlemse ontwerper Joost Swarte. Eerder werkten zij samen aan het ontwerp voor de Toneelschuur, die in 2003 werd opgeleverd. Joost Swarte fungeerde als klankbord, versterkte de beeldende kwaliteiten van het ontwerp en bedacht verschillende onderdelen die de gevels verrijken.

foto: Annemarie Ebeling

foto: Annemarie Ebeling


Vooral aan de Korte Begijnestraat ontstaat een beeldende en verhalende gevel, met diverse materialen, details, vlakken en gekleurde ramen.

Het hofje is dagelijks toegankelijk voor publiek, met uitzondering van zon- en feestdagen.

[bronnen: Wikipedia] Zie ook www.architectuur.nl