De Toneelschuur

De Toneelschuur is een podiumorganisatie gehuisvest in het gelijknamige theater en filmhuis in de Lange Begijnestraat. Onder de naam Toneelschuur Producties worden ook eigen voorstellingen gerealiseerd.

De Toneelschuur zat eerst in de Smedestraat, maar is sinds 2003 gevestigd in een nieuw gebouw naast de Philharmonie. Op 30 april 1995 vroegen de directeur en enkele bestuursleden van de Toneelschuur aan de Haarlemse tekenaar/ontwerper Joost Swarte om de nieuwbouw van het theater te ontwerpen. Swarte was immers al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de huisstijl van de Toneelschuur. De totstandkoming van het nieuwe pand is een co-productie van Swarte en architectenbureau Mecanoo uit Delft. Aan de basis van het ontwerp staat het idee van Swarte een pleintje te creëren met daar omheen de verschillende functies van het theater. In 1997 werd het ontwerp gepresenteerd aan gemeentebestuur en bevolking en eind februari 2003 is het pand in gebruik genomen. In het gebouw bevinden zich twee theaterzalen, twee filmzalen, een foyer en een café. Voor het filmgedeelte van de Toneelschuur wordt vaak de naam Filmschuur gebruikt.

[bronnen: Wikipedia en Toneelschuur door Joost Swarte en Mecanoo Architecten, Rotterdam 2002]

zie ook www.toneelschuur.nl

Voor foto€s van de sloop van de gebouwen op de Lange Begijnestraat en van de nieuwbouw van de Toneelschuur zie www.peterholthuizen.net/kroniek/toneelschuur.