28 april 2012

Verslag Rondje Bakenes 2012 - zondag 1 april

Dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en ook deze keer, mede geholpen door het goede weer, een doorslaand succes!

Na de aftrap met ‘Koffie-en-Gebakenes’ van Ineke in koffiesalon ‘t Teylertje voor de vele deelnemende buurtgenoten, haastte een ieder zich naar een van de programmaonderdelen: de open galeries, open ateliers, de Bakenesserkerk of een van de privéhuizen.

Op diverse plekken begonnen om 13.30 uur de eerste activiteiten: pianospel door Barbla Tanner, lezing door Anja van Zalinge, stadsarcheoloog, over recente opgravingen in Haarlem, workshop nek- & schoudermassage, en voor de kinderen Cupcakes decoreren en een rommelmarktje op het pleintje voor de Bakenesserkerk.

Al snel waren er veel mensen in de buurt op de been met de kleurige flyer of met de uiteditie van het Haarlems Dagblad, op zoek naar de diverse locaties van het Rondje Bakenes die werden aangegeven met een tros blauwe ballonnen.

De publieksruimte van de Bakenesserkerk was het middelpunt van de middag en de afsluiting, mede door de swingende muziek van KUBUS die ook buiten de muren weerklonk en de aanwezigheid van Martin Busker, projectleider van de verbouwing en initiatiefnemer voor het laten ontwerpen van 5 nieuwe glas in lood ramen door Haarlemse striptekenaars. Stadsbeiaardier Bernard Winsemius zorgde voor vrolijke en feestelijke carillonmuziek vanuit de toren.

De open ateliers/huizen van Lijstenmaker Frans de Roo, Hillenius Bruidscouture en Galerie Marie Lébère werden druk bezocht.

Bij Gerda Weijerman was nieuw werk te zien en buurman Dirk Kreuger was op het laatste moment bereid een aantal van zijn kunstwerken te exposeren.

De Pied Piper verraste de bezoekers door de bijzondere kwaliteit van de vermaarde zelfgebouwde luidsprekerboxen.

Janneke Makkink, ook vaste deelnemer aan de Spaarnekunstroute, had niet te klagen over belangstelling en bij de Kunstwerkwinkels van de Hartekamp aan de Bakenessergracht konden bezoekers een kijkje nemen in de diverse ateliers.

Galerie Rob de Vries aan het Spaarne was een bijzondere tussenstop voor de liefhebbers van beeldhouwwerken.

Op de Bakenessergracht waren de nieuwste quilts van Nel Gozeling te bewonderen, evenals schilderwerken van Agnès Michard. Voor het eerst was de actieradius van het Rondje uitgebreid tot de Lange Begijnestraat (Juttersdok) en de Jansstraat waar bij Atelier 1000graden van Kleipool & Peters een tegel kon worden beschilderd.

Aan alle deelnemers van het Rondje 2012 een bijzonder en hartelijk woord van dank voor de medewerking en hun belangeloze inzet om dit vierde Rondje tot een succes te maken!

Volgend jaar doen we weer graag een beroep op u voor het vijfde rondje, een Lustrum-Rondje-Bakenes. De datum staat al vast: zondag 7 april 2013.Stichting Vrienden van de Bakenes / Werkgroep Cultuur
Marijke Lodeweegs - voorzitter
Leo den Dulk
Marianne Schade
Jeanne Smeets
Leo Vos
Dominique van Vugt

Wat is de Bakenes?

Wat is de Bakenes?

Wie de Bakenes niet kent, die kent heel Haarlem niet.
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht.

Al rond het jaar 990 duikt de naam Bakenes op, die later op verschillende manieren is verklaard. Het meest waarschijnlijk is dat nes (neus, Frans nez) wijst op een in het Spaarne vooruitspringend stuk land (landtong), waarop een baken voor de schepen zou hebben gestaan. Deze punt in het Spaarne was al vanouds van strategische betekenis, daar men hier de toegangsweg over water van het land der woeste Kennemers en West-Friezen naar het gebied der Graven van Holland kon beheersen.
Daarom hebben de laatsten er in de twaalfde eeuw ook een versterkte nederzetting op gebouwd, een zogenaamde vroonhof of curia, die onderdak bood aan de vorst en zijn ridders en was voorzien van opslagplaatsen en schuren.
In de veertiende eeuw is Bakenes of Oud-Haerlem binnen de stadsgrenzen van Haarlem getrokken. Voordien vormde de Bakenessergracht de afscheiding. Opgravingen hebben aangetoond dat het gebied pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw geschikt werd gemaakt voor bewoning.

[Bronnen: Haarlems oudste tijden. Een vroeg-middeleeuwsch stadsbeeld, J.M. Sterck-Proot, Haarlem 1930; De straat waarin wij wonen. Alle Haarlemse straatnamen verklaard, G.H. Kurtz en J.J. Temminck, Haarlem 1999]

Nieuwsonderwerpen

Ansichtkaarten van de Bakenes
Bestel het boek!

Nieuwsbrief

In de laatste nieuwsbrief: De laatste nieuwsbrief van 2017.. U heeft m ook in de brievenbus gehad maar ook voor de zekerheid digitaal verkrijgbaar!

Open de nieuwsbrief »

Archief nieuwsbrieven »

Wilt u de nieuwsbrief in uw mailbox in plaats van in de brievenbus? Vul dan uw e-mailadres in en druk op Verzenden.