17 november 2015 — door Bas Eizema

(Zijn jullie er volgend jaar er ook bij?)

Bakenesser Hap & Stap 2015 een groot succes!

In navolging van het succesvolle Rondje Tapas is zaterdag 31 oktober van dit jaar een nieuwe traditie geboren; de Bakenesser Hap & Stap". Vanaf nu elk najaar in de Bakenesser buurt.

De Ingrediënten van 31 oktober 2015: 34 deelnemers, 10 verschillende gastvrije gastadressen, kick-off: een aperitief, gevolgd door 4 "eetrondes" en een afsluitende aangeklede kop koffie...Allemaal nodig om een mooi recept te kunnen maken voor een geslaagde hap en stap 2015.

De insteek? los van je partner (en soms met) op vier verschillende adressen lekker eten onder het genot van een drankje. Nieuwe buurtbewoners ontmoeten in hun eigen omgeving, omgevingen met een verhaal. Maar ook het hernieuwen van contacten! Veel bekende gezichten maar ook leuk om nieuwe gezichten te verwelkomen bij onze activiteiten.

Nog een beetje pionieren maar de basis is gelegd en ook de nodige verbeterpunten zijn bekend. Dit nog naast onze doelstelling om een nog breder mix van buurtbewoners mee te laten doen!

Onze dank gaat uit naar alle deelnemers maar met name dank aan alle gastadressen die voor mooie gerechten en leuke gesprekken gezorgd hebben! De gastadressen die hun huis en thuis hebben open gesteld voor de Bakenesser buurt.

Overig nieuws

Nieuws 2017 »

Nieuws 2016 »

Nieuws 2015 »

Nieuws 2014 »

Nieuws 2013 »

Nieuws 2012 »

Nieuws 2011 »

Nieuws 2010 »

Nieuws 0000 »

Wat is de Bakenes?

Wat is de Bakenes?

Wie de Bakenes niet kent, die kent heel Haarlem niet.
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht.

Al rond het jaar 990 duikt de naam Bakenes op, die later op verschillende manieren is verklaard. Het meest waarschijnlijk is dat nes (neus, Frans nez) wijst op een in het Spaarne vooruitspringend stuk land (landtong), waarop een baken voor de schepen zou hebben gestaan. Deze punt in het Spaarne was al vanouds van strategische betekenis, daar men hier de toegangsweg over water van het land der woeste Kennemers en West-Friezen naar het gebied der Graven van Holland kon beheersen.
Daarom hebben de laatsten er in de twaalfde eeuw ook een versterkte nederzetting op gebouwd, een zogenaamde vroonhof of curia, die onderdak bood aan de vorst en zijn ridders en was voorzien van opslagplaatsen en schuren.
In de veertiende eeuw is Bakenes of Oud-Haerlem binnen de stadsgrenzen van Haarlem getrokken. Voordien vormde de Bakenessergracht de afscheiding. Opgravingen hebben aangetoond dat het gebied pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw geschikt werd gemaakt voor bewoning.

[Bronnen: Haarlems oudste tijden. Een vroeg-middeleeuwsch stadsbeeld, J.M. Sterck-Proot, Haarlem 1930; De straat waarin wij wonen. Alle Haarlemse straatnamen verklaard, G.H. Kurtz en J.J. Temminck, Haarlem 1999]

Nieuwsonderwerpen

Sponsors van de stichting

Klikt u vooral op het logo van onze sponsoren voor meer info!


Ansichtkaarten van de Bakenes
Bestel het boek!