20 juli 2018 — door Bas Eizema

Vrijwilligers gezocht voor

Swim to Fight Cancer Haarlem op zondag 16 september

Op zondag 16 september 2018 is de tweede editie van Swim to Fight Cancer Haarlem! Honderden deelnemers springen het Spaarne in en zwemmen 2 of 4 kilometer, individueel of in een team, door het hart van deze prachtige stad. Niet alleen vanwege het sportieve en fun element, maar vooral ook om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Een evenement met een lach en een traan: ieder met zijn eigen motivatie, met zijn eigen verhaal, maar met een sterk gezamenlijk doel!

Doe mee en draag jouw steentje bij aan dit fantastische evenement!

Om de Swim goed en veilig te kunnen laten verlopen zijn we op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Absoluut onmisbaar bij de organisatie van een evenement als dit!

Meld je aan als vrijwilliger

Ben jij zondag 16 september beschikbaar, of wil je helpen in de aanloop hiernaartoe? Wil je ook een vuist te maken tegen kanker en onderdeel zijn van een enthousiast team van ondernemende mensen uit Haarlem en omgeving? Meld je dan nu aan op de site haarlem.swimtofightcancer.nl en schrijf je in als vrijwilliger!

Hoop voor de toekomst!

De opbrengst van Swim to Fight Cancer gaat naar jonge, talentvolle onderzoekers waarvan we verwachten dat ze tot de top van de oncologie gaan behoren. Door het financieren van hun onderzoek hopen wij steeds dichterbij de dag te komen dat kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Op de site kun je meer lezen over deze onderzoekers en je gelijk aanmelden als vrijwilliger voor de Swim! Heb je nog vragen, mail gerust naar vrijwilligers [at] haarlem.swimtofightcancer.nl

Help om dit evenement samen tot een groot succes te maken!

De Stichting Vrienden van de Bakenes is trots dat we ons steentje mogen bijdragen!

Wat is de Bakenes?

Wat is de Bakenes?

Wie de Bakenes niet kent, die kent heel Haarlem niet.
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht.

Al rond het jaar 990 duikt de naam Bakenes op, die later op verschillende manieren is verklaard. Het meest waarschijnlijk is dat nes (neus, Frans nez) wijst op een in het Spaarne vooruitspringend stuk land (landtong), waarop een baken voor de schepen zou hebben gestaan. Deze punt in het Spaarne was al vanouds van strategische betekenis, daar men hier de toegangsweg over water van het land der woeste Kennemers en West-Friezen naar het gebied der Graven van Holland kon beheersen.
Daarom hebben de laatsten er in de twaalfde eeuw ook een versterkte nederzetting op gebouwd, een zogenaamde vroonhof of curia, die onderdak bood aan de vorst en zijn ridders en was voorzien van opslagplaatsen en schuren.
In de veertiende eeuw is Bakenes of Oud-Haerlem binnen de stadsgrenzen van Haarlem getrokken. Voordien vormde de Bakenessergracht de afscheiding. Opgravingen hebben aangetoond dat het gebied pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw geschikt werd gemaakt voor bewoning.

[Bronnen: Haarlems oudste tijden. Een vroeg-middeleeuwsch stadsbeeld, J.M. Sterck-Proot, Haarlem 1930; De straat waarin wij wonen. Alle Haarlemse straatnamen verklaard, G.H. Kurtz en J.J. Temminck, Haarlem 1999]

Nieuwsonderwerpen

Ansichtkaarten van de Bakenes
Bestel het boek!

Nieuwsbrief

In de laatste nieuwsbrief: De laatste nieuwsbrief van 2017.. U heeft m ook in de brievenbus gehad maar ook voor de zekerheid digitaal verkrijgbaar!

Open de nieuwsbrief »

Archief nieuwsbrieven »

Wilt u de nieuwsbrief in uw mailbox in plaats van in de brievenbus? Vul dan uw e-mailadres in en druk op Verzenden.