15 oktober 2018 — door Bas Eizema

Weer een super gezellig succes

Bakenesser Hap & Stap 2018

Zaterdag 13 oktober was het weer zover: de bijna tradionele Hap en Stap door de Bakenesserbuurt. Tijdens verschillende rondes een hapje en drankje bij een buurtgenoot en dan weer door naar het volgende adres!

Voor de vierde keer organiseerden wij dit jaar de Bakenesser Hap en Stap. Of eerlijk gezegd: de organisatie was in handen van Linda, Frank en Bas.

Maar liefst 15 verschillende adressen in de Bakenesserbuurt deden mee. En wat is er leuker dan elkaar (beter) te leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje in een "andere" setting.

Centraal afgetrapt bij Linda en Frank onder het genot van een amuse verzorgd door Suzanne de lange van Souplesse catering en lekker bubbeltje! (wist je dat ze elke donderdag een heerlijk gerecht maakt dat je kan reserveren!...Zeker een aanrader: site van souplesse catering).

Daarna met je persoonlijke routekaartje op pad om op vier adressen een heerlijk gerecht te gaan eten onder het genot van een drankje. En helemaal leuk: elke ronde weer een ander adres met een andere tafelsetting.

Heerlijk afgesloten bij Durk en Minke op de Bakenessergracht met koffie en lekkere zoetigheid!

Gezelligheid, een leuke en warme groep, kortom we hebben nu alweer zin in volgend jaar!

Linda, Frank en Bas

Wat is de Bakenes?

Wat is de Bakenes?

Wie de Bakenes niet kent, die kent heel Haarlem niet.
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht.

Al rond het jaar 990 duikt de naam Bakenes op, die later op verschillende manieren is verklaard. Het meest waarschijnlijk is dat nes (neus, Frans nez) wijst op een in het Spaarne vooruitspringend stuk land (landtong), waarop een baken voor de schepen zou hebben gestaan. Deze punt in het Spaarne was al vanouds van strategische betekenis, daar men hier de toegangsweg over water van het land der woeste Kennemers en West-Friezen naar het gebied der Graven van Holland kon beheersen.
Daarom hebben de laatsten er in de twaalfde eeuw ook een versterkte nederzetting op gebouwd, een zogenaamde vroonhof of curia, die onderdak bood aan de vorst en zijn ridders en was voorzien van opslagplaatsen en schuren.
In de veertiende eeuw is Bakenes of Oud-Haerlem binnen de stadsgrenzen van Haarlem getrokken. Voordien vormde de Bakenessergracht de afscheiding. Opgravingen hebben aangetoond dat het gebied pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw geschikt werd gemaakt voor bewoning.

[Bronnen: Haarlems oudste tijden. Een vroeg-middeleeuwsch stadsbeeld, J.M. Sterck-Proot, Haarlem 1930; De straat waarin wij wonen. Alle Haarlemse straatnamen verklaard, G.H. Kurtz en J.J. Temminck, Haarlem 1999]

Nieuwsonderwerpen

Ansichtkaarten van de Bakenes
Bestel het boek!

Nieuwsbrief

In de laatste nieuwsbrief: De laatste nieuwsbrief van 2017.. U heeft m ook in de brievenbus gehad maar ook voor de zekerheid digitaal verkrijgbaar!

Open de nieuwsbrief »

Archief nieuwsbrieven »

Wilt u de nieuwsbrief in uw mailbox in plaats van in de brievenbus? Vul dan uw e-mailadres in en druk op Verzenden.