Column Dolf Hellwig

Een verrijking van de buurt

In vergelijking met sommige gebeurtenissen die zich in de "grote" wereld voordoen, lijken voorvallen in de buurt vaak "klein bier". Maar bij nader inzien is er —hoe onopvallend ook— toch sprake van een historisch feit. Want zo mag je de verrijking die de Bakenesserbuurt recent bijna onmerkbaar onderging, wel noemen.

Sinds 1 maart namelijk heeft de internationaal bekende Haarlemse bruidsmodezaak "Hillenius Bruidscouture" zich gevestigd op de Koudenhorn, nummer 80, zwart.
De zaak, die eerder "Els Hillenius" heette, was tot 23 februari gevestigd in de Barteljorisstraat en trok daar regelmatig alle aandacht van het winkelende publiek vanwege zijn spectaculaire etalages. Iedereen in Haarlem en omgeving kende "Els Hillenius". Niet zo vreemd trouwens want de onderneming zat er al vanaf 1943, toen mevr. v.d. Hoogen, de schoonmoeder van actrice Els Hillenius, haar deuren opende.
In de bijna 60 (!) jaar, die volgden en waarin vele bruiden, fraaier getooid dan ooit, de winkel verlieten, is "Els Hillenius" maar twee keer van eigenaar verwisseld, tegenwoordig een ongekend voorbeeld van organisatorische stabiliteit. In 1968 nam Els Hillenius zelf de zaak over en in 1985 werd zij op haar beurt opgevolgd door dochter Nicoline van Marle en haar zakenpartner Marieke Kuhlmann. In 25 jaar tijd ontwikkelden Nicoline en Marieke hun zaak tot de fameuze, spraakmakende firma, die zij nu is.
Aangezet door ruimtegebrek en parkeerproblemen zocht Hillenius al langer naar een lokaliteit waar ze makkelijker bereikbaar was voor haar klanten dan in het centrum en waar ook winkel en atelier gelijkvloers geïntegreerd konden worden. Het oog viel op de kleine hal naast restaurant Zuidam aan het Spaarne, maar de gemeente besloot in haar onmetelijke economische wijsheid deze ruimte te bestemmen voor toiletten en een douche, bedoeld voor passerende watersporters, ongewassen of in hoge nood. Kees van der Linden van het HD besteedde al een keer aandacht aan deze paskwil.
Eind 2010 besloot Hillenius zich aan de overkant van het Spaarne te vestigen en wel in de voormalige bedrijfshal van aannemer Overdevest, pal naast "The Piedpiper", die ook een ambachtelijk product maakt: hifi-luidsprekers.
Dezelfde ontwerper, die de Jopenkerk tot zo'n sublieme en aantrekkelijke lokatie maakte, interieurontwerper Michel Ruygrok van bureau ESTIDA, heeft de ruimte waarin Hillenius haar ambachtelijke bedrijf voert, tot een esthetische belevenis an sich omgetoverd.
Binnenkomend door transparante glasdeuren, die tegelijk als etalageruiten fungeren, treedt men in een uiterst smaakvol ingerichte, voornamelijk in aubergine-ecru uitgevoerde, serene winkel-werkruimte, waarin —in vele details— de nadruk ligt op het aloude ambacht, dat dankzij Hillenius niet uitsterft: bruidsjurken creëren. Het imago dat Hillenius door middel van haar aanzien uitstraalt, bewijst tevens de kwaliteit van haar werk, zoveel is zeker.
Nicoline is een joviale gastvrouw, die mij door de zaak leidt, van de door spiegels zeer ruimtelijk werkende paskamers via de indrukwekkende stoffen-showkast tot achterin het atelier, waar vijf coupeuses dagelijks aan de bestelde bruidsjurken werken. "De gemiddelde bruidsjurk kost ons ongeveer 50 uur werk...", legt Nicoline uit. Nabij een fantastisch geklede paspop —een rok van roomblank crêpe-satin onder een met glaskralen geborduurd torselet van kant— legt Nicoline mij uit hoe ze tot haar ontwerpen komt.
"Op basis van de persoonlijke wens van de aanstaande bruid en van haar lichaamsvorm, beeldhouw ik een vorm van stof om haar heen... Dat is het ontwerp. Daarna volgt de stofkeuze; die bepaalt het karakter van het design. Daarna kan er met de vervaardiging van de jurk begonnen worden, en dat betekent natuurlijk couperen, naaien, passen, decoratie kiezen en afwerken..."
Ik ben onder de indruk van de vaardigheid van de door Nicoline en Marieke in eigen opleiding geschoolde coupeuses en van de uitgestalde jurken, in diverse stadia van ontwikkeling. De Bakenesserbuurt stond vroeger bekend om zijn ambachtelijke bedrijven: drukkers, bakkers, restaurateurs, instrumentmakers, autobedrijfjes, bankwerkers, noem maar op, maar nu is er voor de verandering eens geen ambacht verdwenen, maar er juist een bijgekomen: Hillenius Bruidscouture.
Nicoline en Marieke openen tijdens het Rondje Bakenes op zondag 3 april voor u hun deuren. Al gehuwd of nog niet, het is beslist de moeite waard om van deze economische en artistieke verrijking van de buurt kennis te nemen. In mei gaat Hillenius "officieel" open.