De Philharmonie

De Philharmonie is de concertzaal van Haarlem en ligt op de hoek van het Klokhuisplein en de Lange Begijnestraat in het centrum van de stad.

Philharmonie

Philharmonie (Foto Annemarie Ebeling)

Het oorspronkelijke gebouw bestond uit twee delen: een voormalig verenigingsgebouw (uit 1893, aan de Lange Begijnestraat) en haaks daarachter de Grote Zaal (uit 1873, ontworpen door Adrianus van der Steur). In 1999 werd besloten het toenmalige te kleine, verouderde en wat verwaarloosde Concertgebouw te restaureren en uit te breiden. In 2001 sloot het Concertgebouw en startte de nieuw- en verbouw. De nieuwbouw is in feite om het oude gebouw heen gebouwd. Tijdens de verbouwing werd de Grote Zaal gerestaureerd, inclusief het Cavaillé-Coll orgel; de Kleine Zaal is onderdeel van de nieuwbouw en heeft een amfitheaterachtige opstelling. Op 14 oktober 2005 opende de nieuwe concertzaal zijn deuren, het Concertgebouw Haarlem werd toen ook hernoemd en heet sindsdien Philharmonie Haarlem. De Philharmonie heeft 5 zalen: de Grote Zaal (1228 personen), de Kleine Zaal (415 personen), de Blauwe Zaal, de Van Warmerdam Zaal en de Van Beinum Zaal. Deze laatste zaal is genoemd naar dirigent Eduard van Beinum die van 1927 tot 1932 de Haarlemsche Orkest-Vereeniging dirigeerde.

De nieuwbouw van de Philharmonie is helemaal met glas bekleed, dit glas is bedrukt met een grafische notatie van het muziekstuk ‘Klokken voor Haarlem’ van de Haarlemse componist/musicus Louis Andriessen. Dit stuk werd gespeeld tijdens de opening in 2005.

Architect van de nieuw- en verbouw was Frits van Dongen van de Architekten Cie. Van Dongen bouwde eerder onder andere het Theatercomplex ‘De Harmonie’ in Leeuwarden, ‘De Landtong’ op de Kop van Zuid in Rotterdam en de Heineken Music Hall in Amsterdam.

[bronnen: Wikipedia en Philharmonie. Muziekgebouw van Haarlem, Hilde de Haan e.a., Haarlem 2006]

zie ook www.theater-haarlem.nl