Het Teylers Hof

Het Teylers Hof is te vinden aan de Koudenhorn 64a. De achteringang (niet open voor publiek) is gelegen aan de Teylershofjestraat.

Teylershofje in de winter

Teylershofje in de winter (Foto Peter Holthuizen)

Het Teylers Hof is van 1787 en is gesticht uit de nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst, net als het op steenworp afstand gelegen Teylers Museum aan het Spaarne. Pieter Teyler van der Hulst vestigde al een hofje in 1752, na de dood van zijn vrouw. Dit bevond zich op het terrein het latere Vrouwe- of Antonie Gasthuys aan het Klein Heiligland. In zijn testament bepaalde hij dat er een nieuw hofje gebouwd moest worden aan het Spaarne. In 1784 werd daartoe een perceel aangekocht aan de Koudenhorn, op de locatie van de gewezen bierbrouwerij Het Hoefijzer.
De Amsterdamse bouwmeester Leendert Viervant de Jonge (1752-1801) ontwierp het hofje in streng neo-classisistische stijl. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Ovale Zaal in het Teylers Museum.
Op 5 mei 1787 konden 24 nieuwe vrouwelijke bewoners hun huisjes betrekken. Zij ontvingen op gezette tijden zogeheten ‘preuves’ of ‘proves’: voordelen of giften in natura, zoals levensmiddelen, turf, brandhout en soms - op feestdagen - vlees of geld. Het hofje werd bestuurd door regenten.

Voorgebouw

Voorgebouw (Foto Annemarie Ebeling)

Pieter Teyler bestemde zijn hof voor eerzame dames van boven de 70. Het hofje telt 24 huisjes gelegen rond een binnentuin. Deze huisjes hebben de status rijksmonument en zijn ingeschreven onder nummer 19507 in het monumentenregister. In het hoofd- of voorgebouw is een beheerderswoning en een regentenkamer te vinden. Op de binnenplaats bevindt zich een hardstenen pomp. Het hofje heeft aan de kant van de Koudenhorn een neo-classistische façade, de entree wordt geflankeerd door dorische zuilen.

Het hofje is overdag vrij toegankelijk voor publiek, met uitzondering van zondag.

[bronnen: Jaarboek Haerlem 1996;Wikipedia]

Lithografie uit 1835 van Desguerrois & Co., naar J.B.Clermans

Lithografie uit 1835 van Desguerrois & Co., naar J.B.Clermans

Kopergravure uit 1807 van de Witt en Visser Bender, naar F.A.Milatz, ca.1800

Kopergravure uit 1807 van de Witt en Visser Bender, naar F.A.Milatz, ca.1800