De Waag

Dit pand, gelegen op de hoek van het Spaarne en de Damstraat, werd tussen 1594 en 1599 gebouwd naar ontwerp en onder leiding van de Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key in renaissancestijl.
De gevel is van arduinsteen, dus natuursteen, wat gezien de kostbare aanvoer tamelijk ongebruikelijk is. De stenen werden betrokken van een leverancier uit Namen.
De ligging aan het Spaarne was gunstig met het oog op de aanvoer van de te wegen goederen. Het gebouw staat op een onregelmatig stuk grond, maar het gebouw biedt een harmonieuze aanblik doordat de beide gevels (voor en opzij) identiek zijn.

Schilderij van Gerrit Adriaensz. Berckheyde uit 1698

Schilderij van Gerrit Adriaensz. Berckheyde uit 1698

Voor de oorspronkelijke functie als Waag staat het gebouw langs het Spaarne op een ideale plek. Daar konden de schepen aanmeren om hun handelswaar te lossen. Op de begane grond in de Waag bevond zich de waaghal. Hier hingen ook de balansen in de poortvormige deuren. Afhankelijk van het soort en gewicht van de ingebrachte goederen werd door het stadsbestuur belasting geheven.
De Haarlemse waag heeft zijn oorspronkelijke functie tot 1915 vervuld. Vervolgens werden er gemeentelijke brandspuiten opgeslagen.

De Waag

De Waag (Foto Peter Holthuizen)

Sinds 1821 is op de bovenverdieping de kunstenaarsvereniging KZOD ‘Kunst zij ons doel’ gevestigd. In de jaren zestig was het gebouw het onderkomen van de troubadours en folkclub van Cobi Schreijer. Grootheden als Pete Seeger, Joan Baez en Simon en Garfunkel traden er op. Tegenwoordig is er in het pand een bar/café gevestigd.

[bron: Wikipedia] voor meer informatie zie ook www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=207.