Nieuws

Restauratie Bakenesserkerk nadert voltooiing

Bureau Archeologie

Het wordt een prachtig onderkomen voor het Bureau Archeologie van Haarlem! En de buurt kan straks mee genieten van de nieuwe ruimte in het vrij toegankelijke publieksgedeelte.

Niemand zal sinds begin dit jaar de steigers en alle activiteiten in en rondom de kerk over het hoofd gezien (en gehoord!) hebben: maar nu is het bijna zover.
Buiten is het werk op enkele details na klaar: het dak is voorzien van schitterende Franse lei, er hangen echte koperen dakgoten onder aan het dak en ook de bliksemafleiders zijn al geïnstalleerd. Op het dak zijn aan de zuidzijde zonnepanelen aangebracht (niet zichtbaar vanaf de straat). De gevels zijn hersteld waar nodig en alles is nagezien.

Ramen

De glas-in-lood-ramen aan de zijde Vrouwestraat zijn klaar; einde oktober zijn verder ook alle andere ramen vernieuwd. Mogelijk komen er nog speciale gebrandschilderde ramen aan de zijde Vroonhof: dit is weer een nieuw project waar u zodra het kan, van hoort.

Interieur

Binnen ligt er een schitterende Belgische hardstenen vloer op een moderne betonnen vloer met vloerverwarming. Het houten gewelf binnen is in een echte "antieke" kleur geschilderd. De aanbouw met daarin de toiletgroep en keuken en werkruimte voor bepaalde stoffen is op een haar na klaar. Rest alleen nog de oude kerkbanken terug te plaatsen als het (vuile) werk binnen ook echt helemaal gedaan is.

Naar alle redelijkheid is de kerk klaar vóór kerst en kan het Bureau Archeologie in januari a.s. verhuizen. We verheugen ons op onze mooie nieuwe oude Bakenesserkerk en wensen haar weer een vruchtbaar bestaan toe voor - zeg - weer minstens 500 jaar!