Nieuws

Gracht op de schop voor Disney-film

Aanstaande zaterdag en zondag (27 en 28 augustus) wordt op de Bakenessergracht begonnen met het opbouwen van decors voor een tv-serie over Miep Gies. Deze vrouw bezocht gedurende de Tweede Wereldoorlog regelmatig het Achterhuis van Anne Frank in Amsterdam voor het brengen van eten en andere benodigdheden.

Al enige tijd is het voor bewoners en passanten duidelijk dat er iets staat te gebeuren op de Bakenessergracht en de Korte Begijnestraat. Grote borden geven aan dat fietsen, auto's en bootjes van een deel van de kade en het water moeten verdwijnen van 24 augustus tot en met 30 augustus. De afgelopen week is allerlei straatmeubilair (banken, vuilnisbakken en fietsrekken) tijdelijk verwijderd. Komend weekend krijgen ook de panden op de gracht met oneven huisnummers een nieuwe 'make-up' om de straat en de huizen er uit te laten zien als in de oorlogsjaren. Hetzelfde geldt ook voor een deel van de Korte Begijnestraat. Weliswaar speelt het verhaal zich helemaal af in Amsterdam, maar voor de filmmakers is onze stad gemakkelijker te transformeren naar de tijd waarin Miep Gies haar verzetswerk verrichtte. Van maandag 29 augustus 07.00 uur tot dinsdag 01.00 uur is de Bakenessergracht afgesloten voor alle verkeer. Zowel de kades als het water. Ook alle straatlantaarns gaan tijdens de opnamen maandagavond uit. Bewoners van de Bakenessergracht en de Korte Begijnestraat kunnen gratis parkeren in een van de parkeergarages tijdens de afsluiting.

De televisieserie met als werktitel ALS wordt te zijner tijd uitgezonden door Disney - National Geographic Channel.

Lees verder

Hermine (Miep) Gies-Santrouschitz (Wenen (Oostenrijk-Hongarije), 15 februari 1909 – Hoorn, 11 januari 2010) was een Nederlandse verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Ze hielp de onderduikers in het Achterhuis en zorgde ervoor dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef.
Miep Gies werd geboren als Hermine Santrouschitz in de toenmalige dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. In december 1920 werd ze op 11-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Nieuwenburg uit Leiden − die later verhuisde naar Amsterdam − als een van de duizenden, veelal ondervoede, Oostenrijkse kinderen die in het kader van een landelijke actie voor enige tijd naar Nederland gehaald werden om aan te kunnen sterken. Op 24-jarige leeftijd vond ze er werk bij Opekta, een bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Zij trouwde op 16 juli 1941 met Jan Gies en ze kregen één zoon.

Wegens haar verdiensten ontving zij onderscheidingen in Nederland, Duitsland en Israël. In 1971 werd haar door Israël de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren (Yad Vashem) verleend.

In oktober 2009 vernoemde de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar Miep Gies. Het betreft een in 1972 ontdekte planetoïde die zich op een afstand van 327 miljoen tot 441 miljoen kilometer van de zon beweegt, tussen de planeten Mars en Jupiter.
Bron: Wikipedia