Bakenesser blog

Puzzelen

Hieronder staat een kopergravure uit 1793 van Carel Frederik Bendorp (de Oude), die leefde van 1736 tot 1814. Het bekende Hofje van Staats aan de noordwestzijde van de Jansweg (vlakbij het station) staat afgebeeld plus onderaan — althans volgens het onderschrift — de Bakenesserkerk te Haarlem.

Het merkwaardige is dat het hofje aan de Jansweg correct is weergegeven, maar de weergave van de Bakenesserkerk is onbegrijpelijk (tegen welke straten kijken we aan?)
Was het van Bendorp louter fantasie?
Is ‘per ongeluk’ de verkeerde tekst onder de prent terechtgekomen?
Kortom: is er een aannemelijke hypothese/verklaring?

De oplossing is vrij simpel en werd mij aangedragen door Wim Bakkenes: Bendorp was een prima kunstenaar, maar waarschijnlijk is er bij de drukker (en bij het corrigeren van de drukproeven!) iets gruwelijk misgegaan. Want, wat is er aan de hand?

De gravure staat afgebeeld in Vaderlandsche Gezichten of Afbeeldingen van Steden en Dorpen in de Nederlanden, Deel I (p. 24) van J. Bulthuis. Niks mis mee, alleen ... de onderaan op hetzelfde blad afgebeelde toren betreft de voormalige Nieuwe Toren in Leeuwarden. Hoe het ook zij - het blijft een stemmig plaatje.

De bovenaan afgebeelde tekening van de Bakenessergracht met het beroemde trappetje naar het water is trouwens van Anton Pieck.

Terug naar het weblog