Bakenesser blog

We bellen!

Het is niet meer voor te stellen - een leven zonder telefoon of internet. Toch is het in de geschiedenis van onze beschaving nog maar heel kort geleden dat we over telefoons beschikken. En internet is wel helemaal van recente datum. Tot ongeveer 1995 had de meerderheid van de bevolking nog geen weet van het internet - velen hebben pas na 2000 hun eerste emailtje geschreven en/of ontvangen. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat we snel vergeten hoe de communicatie voordien verliep.

Lees het hele artikel

Levend monument - de familie Bak(k)nes

De Bakenessergracht en omgeving wemelen van de monumenten, die niet alleen getuigen van een rijke bouwgeschiedenis maar ook symbool staan voor historische gebeurtenissen. In veel gevallen is er aan deze monumenten zoveel verbouwd (conservatoren zouden zeggen gesloopt en vernietigd) dat er nog maar weinig van de oorspronkelijke bouw over is. Toch verleiden de monumenten ons tot een zoektocht naar de oorspong ervan, de mensen die er toen gebruik van maakten, de andere functies die de gebouwen kregen, hoe dat samenhing met maatschappelijke veranderingen, et cetera. Kortom: monumenten zijn heel geschikt om geschiedenis op te halen en je zelf daar deelgenoot van te maken.

Dit familiewapen prijkt op de voorkant van het hier besproken boek en is het wapen van het oude geslacht Van Bakenes.

Dit familiewapen prijkt op de voorkant van het hier besproken boek en is het wapen van het oude geslacht Van Bakenes.

Lees het hele artikel

Begijnhof

In Nederland en België hebben diverse begijnhoven bestaan - vaak opgericht in de 13de eeuw. Gelukkig zijn er op diverse plaatsen nog hoven in goede staat te bezichtigen, zoals in Vlaanderen, waar de reformatie niet zo heeft ‘huisgehouden’. Wie kent niet de begijnhoven van bijvoorbeeld Brugge, Gent en niet te vergeten Lier?

Lees het hele artikel

Alle begin is moeilijk - hoewel

Deze website is nog maar een week oud. Hoe is het begonnen?

Lees het hele artikel